Difference between revisions of "Sulphur-crested Cockatoo"
(Oops, forgot about this.) |
m |
||
| Line 1: | Line 1: | ||
{{Taxonomy | {{Taxonomy | ||
| + | |name=Sulphur-crested Cockatoo | ||
|image=Sulphur-crested_Cockatoos.jpg | |image=Sulphur-crested_Cockatoos.jpg | ||
| − | |kingdom= | + | |caption= |
| + | |domain=Eukaryota | ||
| + | |kingdom=Animalia | ||
| + | |subkingdom=Bilateria | ||
| + | |branch=Deuterostomia | ||
| + | |superphylum= | ||
|phylum=Chordata | |phylum=Chordata | ||
| + | |subphylum=Vertebrata | ||
| + | |infraphylum=Gnathostomata | ||
| + | |microphylum= | ||
| + | |superdivision= | ||
| + | |division= | ||
| + | |subdivision= | ||
| + | |superclass=Tetrapoda | ||
|class=Aves | |class=Aves | ||
| − | |subclass= | + | |subclass=Neornithes |
| − | |infraclass= | + | |infraclass=Neoaves |
| − | |superorder= | + | |superorder=Psittacimorphae |
| − | |order=Psittaciformes | + | |order=Psittaciformes |
| + | |suborder= | ||
| + | |infraorder= | ||
| + | |superfamily= | ||
| + | |families= | ||
|family=Cacatuidae | |family=Cacatuidae | ||
| + | |subfamily=Calyptorhynchinae | ||
| + | |supertribe= | ||
| + | |tribe=Arini | ||
| + | |subtribe= | ||
| + | |genera= | ||
|genus=Cacatua | |genus=Cacatua | ||
| − | |species=galerita | + | |subgenus= |
| − | |binomialname= | + | |species=C. galerita |
| + | |binomialname= | ||
| + | |syn= | ||
| + | |sub= | ||
| + | |alt= | ||
| + | |regionimg= | ||
| + | |pop= | ||
| + | |conservation= | ||
}} | }} | ||
| − | |||
The '''Sulphur-crested Cockatoo''' is a [[parrot]] that is found mainly in the northern and eastern areas of [[Australia]], including [[Tasmania]], and in [[Papua New Guinea|New Guinea]] and the [[Aru Islands]], and has been introduced to the [[Perth]] area of [[Western Australia]] as well as [[New Zealand]] and [[Indonesia]].<ref>Australian Museum, 2003</ref> | The '''Sulphur-crested Cockatoo''' is a [[parrot]] that is found mainly in the northern and eastern areas of [[Australia]], including [[Tasmania]], and in [[Papua New Guinea|New Guinea]] and the [[Aru Islands]], and has been introduced to the [[Perth]] area of [[Western Australia]] as well as [[New Zealand]] and [[Indonesia]].<ref>Australian Museum, 2003</ref> | ||
| Line 31: | Line 59: | ||
{{reflist|2}} | {{reflist|2}} | ||
| − | [[Category:Birds]] | + | [[Category:Birds]][[Category:Parrots]][[Category:Cockatoos]] |
[[Category:New Zealand]] | [[Category:New Zealand]] | ||
[[Category:Australia]] | [[Category:Australia]] | ||
Revision as of 17:59, May 27, 2011
| Sulphur-crested Cockatoo | |
|---|---|
| Scientific classification | |
| Kingdom Information | |
| Domain | Eukaryota |
| Kingdom | Animalia |
| Subkingdom | Bilateria |
| Branch | Deuterostomia |
| Phylum Information | |
| Phylum | Chordata |
| Sub-phylum | Vertebrata |
| Infraphylum | Gnathostomata |
| Class Information | |
| Superclass | Tetrapoda |
| Class | Aves |
| Sub-class | Neornithes |
| Infra-class | Neoaves |
| Order Information | |
| Superorder | Psittacimorphae |
| Order | Psittaciformes |
| Family Information | |
| Family | Cacatuidae |
| Sub-family | Calyptorhynchinae |
| Tribe Information | |
| Tribe | Arini |
| Genus Information | |
| Genus | Cacatua |
| Species Information | |
| Species | C. galerita |
| Population statistics | |
The Sulphur-crested Cockatoo is a parrot that is found mainly in the northern and eastern areas of Australia, including Tasmania, and in New Guinea and the Aru Islands, and has been introduced to the Perth area of Western Australia as well as New Zealand and Indonesia.[1]
Sulphur-crested Cockatoos in the wild in urban areas have become a nuisance, as they use their strong beak to destroy timber decking and panelling on houses. In rural areas, they are a pest for farmers of grain, fruit, and nut crops and in Western Australia are a declared pest.[2], They also emit a loud screeching sound, which has been described as like someone being strangled.[3] They have been observed in flocks of up to 100 birds.[2]
Sulphur-crested Cockatoos are popular pets, can live for 100 years in captivity[2], and will often bond with one person.[3]
Sources
- Australian Museum, Sulphur-crested Cockatoo, 2003.
- Australian Museum, Sulphur-crested Cockatoo Fact File, 2007.
- David, Mark, Sulphur-crested cockatoo
- Department of Agriculture, Western Australia, Sulphur-crested cockatoo Farmnote 86/2001, 2001.